Poslanci klubu KDH-SDKÚ-DS označili prípravu rokovaní MsZ za chaos

16.06.2008 Prešov

Prešov 16. júna (TASR) – Členovia poslaneckého klubu KDH-SDKÚ-DS, ktorý v súčasnosti pôsobí v opozícii prešovského mestského parlamentu, vyjadrili na dnešnom stretnutí s novinármi vážne výhrady voči práci vedenia ...
Podľa člena klubu Stanislava Kahanca pristupuje vrcholové vedenie mesta na čele s primátorom Pavlom Hagyarim k procesu predkladania materiálov nezodpovedne.
\"Materiály na zastupiteľstvo sú predkladané neskoro a poslanci často nemajú možnosť si ich dostatočne preštudovať. Na poslednom zastupiteľstve sa dokonca stalo, že pred hlasovaním sme niektoré body ani nedostali, \" uviedol Kahanec. Podľa neho neustále dopĺňanie a sťahovanie bodov rokovania zo strany primátora spôsobuje chaos pri prerokovávaní dôležitých bodov. Za problematické považuje opozícia aj zvolávanie mimoriadnych zastupiteľstiev, ktoré sa konajú tesne pred začiatkom naplánovaných riadnych rokovaní a to spôsobuje nedostatočný priestor na diskusiu.
\"Nepružnosť pri schvaľovaní a prijímaní rozhodnutí dáva často pán primátor za vinu opozičným poslancom. Nikto z opozície nemá záujem na tom, aby sme odchádzali zo zastupiteľstiev, nikto nemá záujem na tom, aby zastupiteľstvá boli prerušované. Chceme len, aby fungovali v normálom režime. Nemáme problém s tým, že niektoré zasadnutia trvajú aj dlhšie, ale nemôže to byť pravidlo, \" dodal Kahanec. Za absolútne nezodpovedné považuje opozícia aj predloženie materiálu k plánu hospodárskeho a sociálneho rozvoja, ktorý je vážnym strategickým materiálom pre rozvoj a budúcnosť mesta a ktorý bol na jednom z minulých zasadnutí predkladaný až po 23. hodine.
Tvrdenia opozície o tom, že príprava zastupiteľstiev je chaotická, považuje primátor Hagyari za skresľujúce. \"Často musíme reagovať pružnejšie, ako bolo zvykom v predchádzajúcom období. Nemalo by sa zovšeobecňovať to, že sme na poslednom zastupiteľstve technickou chybou zodpovedného úradníka nepoložili poslancom na stôl príslušný materiál o Akvaparku Delňa. Materiál bol pripravený a následne sme ho rozdali, \" uviedol dnes pre TASR. Za zdĺhavé rokovania nesú podľa neho veľkú časť zodpovednosti práve poslanci opozície, ktorí zbytočne predlžujú diskusie, zasadne hlasujú proti návrhom a nepredkladajú konštruktívne riešenia. Všetky materiály nakoniec prechádzajú podľa slov primátora cez mestskú radu a teda aj opozícia je informovaná o ich znení.
\"KDH bolo pri moci 16 rokov a jediné, čo dokázali postaviť, sú byty pre Rómov v Starej Tehelni. Dnes nám chýbajú parkoviská, amfiteáter, kúpalisko a máme zle vyriešenú dopravu v meste. Toto je výsledok ich vládnutia a teraz sú nervózni z toho, že nie sú pri moci, \" povedal na margo kritiky Hagyari.
Primátor priznáva, že v poslednom období je v programe zasadnutí veľa bodov, ale je to podľa neho zapríčinené rozbiehajúcou sa ekonomikou mesta a prípravou stredných a veľkých projektov, na ktoré chcú získavať peniaze z eurofondov. \"Je podstatne viac práce, takže aj úradníci majú toho strašne veľa. Tí, ktorí neboli schopní reagovať na súčasnú dynamiku postupne odchádzajú a tí noví si musia zvyknúť na pružnejší štýl práce úradu, \" vysvetľuje Hagyari.
Opoziční poslanci klubu KDH-SDKÚ-DS nie sú spokojní ani s postupom mesta pri rozhodovaní o prenájme mestských priestorov. Ako dodáva Kahanec, \"v komisii pre nebytové priestory teraz pracujú len zástupcovia MsÚ. Poslanci MsZ z koalície a tobôž nie z opozície nemajú informácie, ako sa prideľujú nebytové priestory a ani to, ako sa dodržujú podmienky ich prideľovania\". Podľa vyjadrenia primátora poslancom zo zákona neprináleží, aby boli členmi takýchto komisií. Nemá však nič proti tomu, aby sa zúčastňovali na otváraní obálok a uzatváraní konaní o prenájmoch.
Opozícia bude podľa Kahanca upozorňovať na všetky nedostatky počas rokovaní zastupiteľstva. Vyvodenie zodpovednosti za nedostatočnú prípravu materiálov voči zodpovedným pracovníkom vrcholového vedenia úradu je však podľa Kahanca v rukách koaličných poslancov. V prípade, že koalícia bude vyvíjať tlak na primátora, aby odvolal z pozície prednostu Jozefa Višňovského, tak tento návrh podporia. Primátor Prešova však o takomto kroku neuvažuje.
 

Vyberte región